Ce hosting sa alegi pentru blogul tau daca esti fotograf de nunta?

Cu totii am trecut, sau cu siguranta vom trece prin experienta de a ne casatorii. Si cum acest lucru vine la pachet cu multe servicii necesare, vei avea nevoie de un fotograf de nunta. Insa putini sunt aceia care se gandesc la munca din spatele blogului unui fotograf de nunta profesionist.

Ca si fotografi de nunta, pentru a ne putea expune munca publicului avem mai multe variante, fie construim un blog pe o platforma deja existenta, de genul WordPress.com, fie ne expunem munca doar pe retelele de socializare, sau apelam la serviciile unor profesionisti care sa creeze un blog personalizat muncii noastre. De departe cea mai buna varianta pentru un fotograf profesionist este sa isi achizitioneze un domeniu dedicat, un hosting de calitate si sa isi construiasca un blog cu aspect profi. Retelele de socializare vin si ele la pachet pentru o mai buna vizibilitate printre clienti, nu toti cauta pe google astfel de servicii. Dar, un blog cu aspect profi va fi intotdeauna cea mai buna solutie pentru a-ti expune munca si de a arata ca esti un profesionist. Unii aleg domeniile cu numele lor, altii decid sa creeze un brand, insa oricare ar fi varianta este bine sa faceti un research in prealabil pentru a nu intra in conflict cu alte persoane sau firme deja existente in piata. Ar fi neplacut pentru un profesionist sa fie confundat, astfel acel „awareness” pe care ni-l dorim cu totii in mediul online ar putea avea de suferit.

OK, dar te vei intreba, cum si eu am facut-o, care e cea mai buna varianta de hosting. Ce imi ofera acest provider fata de celalalt, la ce ar trebui sa fiu atent si care ar fi recomandarea altor fotografi de nunta din Romania. Pai eu am ales Hostvision la recomandarea unui alt coleg de breasla si am avut incredere in asta. In timp mi-au dovedit ca am facut cea mai buna alegere pentru ceea ce aveam nevoie, un blog de fotografie. Suport excelent, atitudine pozitiva, responsitivitate si deschidere catre colaborari. Inclusiv acest articol dedicat fotografilor profesionisti vine in urma unei bune colaborari.

Din experienta mea de pana acum, va recomand alegerea unui pachet de Hosting SSD cu LiteSpeed. Pana de curand blogul meu avea mult de suferit la capitolul viteza de incarcare pentru utilizatori, in special din zona mobile. Trebuie sa mentionez ca 85% din traficul meu vine din zona mobile, deci trebuia sa fac ceva. Cum am inceput sa invat putin cate putin despre ce inseamna un hosting de calitate, un site bine optimizat, am decis o actualizare drastica a blogului. Am schimbat tema cu una 100% mobile responsive, am optimizat toate imaginile si continutul si am redus viteza de incarcare a blogului de la 23 secunde la 11-12 secunde. Insa nu era suficient pentru o experienta buna a unui user mobile.

E bine de retinut ca un vizitator de pe mobil se va plictisi imediat daca site-ul nu incarca in maximum 3-5 secunde. Cu cat mai putin cu atat mai bine. Atunci am luat legatura cu un consultant in webdesign pentru cateva sfaturi gratuite. Am ajuns pe Pingdom, de unde am vazut ca o buna parte a incarcarii site-ului provenea de la raspunsul tarziu al serverului. Nu am stat pe ganduri si am luat legatura cu Hostvision pentru a incerca remedierea „problemei” mele. Propunerea lor de a trece hostingul de pe HDD-urile clasice pe SSD a sunat bine tare, mai ales ca era vorba de un upgrade de pachet de la 3 euro/luna la 3.25 euro/luna, pe langa care s-au mai adaugat si 2Gb suplimentari la spatiul de stocare, 7Gb in total. Apoi tot la recomandarea Hostvision am activat un plugin numit LiteSpeed pentru Cache. Cu acest plugin am reusit sa-mi optimizez la maximum blogul si am atins performanta de a incarca prima pagina in ~1.75 secunde pentru vizitatorii din Europa. Ceea ce inseamna o experienta ideala pentru orice utilizator de mobil.

E foarte important ca pentru un blog de fotografie, imaginile sa fie optimizate inainte de a le urca in site, astfel viteza la incarcare va fi cu mult mai mica. Pentru ca in general blogurile fotografilor contin foarte multe imagini. Pentru asta va recomand un program de optimizare numit jpegMini, sau exportati fotografiile de la inceput cu un maxim de 72dpi si o rezolutie de maximum 1090p, mai mult nu avem nevoie, pentru ca nu se uita nimeni pe televizoare la blogurile noastre.

In concluzie, pentru a sublinia aspectele importante pentru un fotograf profesionist, creati-va un blog de calitate, apelati la un hosting bun (suport, viteza, experienta), optimizati imaginile si totul va fi OK pentru blogul tau.

Guest post by Fotograf Profesionist: Alex Pasarelu

Blog: www.bellefoto.ro

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *